Savasana

Avslapning – Savasana

Vi begynner alltid timene med avslapning. Dette for å roe ned kropp og sinn og skape et skille av det du kom fra utenfor. Kanskje var du stresset, kanskje var hodet ditt fullt av tanker om hva du skal gjøre, hva du ikke rakk osv. Vi trenger å roe ned sinnet til å kjenne at vi er her og nå. Bare det. Alt som betyr noe den neste timen er det som skjer mellom deg og matten din. Du legger deg derfor i det vi kaller Savasana: På ryggen med føttene ut til hver sin side, så de ligger i kanten av yogamatta. Armene ut i 45 grader, med håndflatene opp. Du kan gjerne ha et pledd over deg og sokker på føttene for ikke å bli kald.
Vi begynner med en spenn/avspenn-øvelse, slik at du lettere kjenner kroppens tyngde og følelsen av å falle til ro. Deretter tar vi en mental body scan, der du kjenner at alle kroppsdeler slapper av, før du får noen stille minutters hvile.

Pranayama

Pusteøvelser – Pranayama

Vi er bevisst pusten gjennom hele yogatimen, men vi gjør også noen pusteøvelser der vi går dypere til verks. Vi puster godt inn med magen og kjenner på sekvensen der vi puster inn og ut på en måte som gjør oss godt.
Vi gjør pusteøvelsen Kapalabhati – ildpust – som gir oss energi og vi gjør Anuloma Viloma – vekselspust – som gir økt fokus og konsentrasjon.
De kan oppleves som litt rare og absurde, men etterhvert vil du kjenne effekten av disse og forhåpentligvis lære å like dem såpass at du tar dem med i hverdagen din.

Solhilsen

Solhilsen – Surya Namaskar

Dette er en serie av tolv ulike posisjoner som vi gjør i en sekvens, en flow. Solhilsen varmer opp kroppen og gjør oss mykere og mer forberedt på de andre posisjonene som kommer etterpå. Vi bøyer oss bakover, forover, vi strekker på armene, på bena og vi åpner hoftene.
I yoga lytter du alltid til din egen kropp. Har du vondter eller utfordringer, gjør du Solhilsen i ditt tempo.

Halv ryggvriSittende foroverbøyHalv ryggvri

Fysiske øvelser – Asanas

I Sivananda, som jeg underviser i, har vi tolv basis-øvelser som vi bygger timen på. I et nybegynnerkurs vil jeg begynne med noen få av øvelsene og øke med et par flere for hver gang.
Når vi har gått gjennom alle kan vi begynne med variasjoner. Sivananda blir aldri kjedelig og det er kun opp til deg selv og din dagsform hva du føler for å gjøre. Hva kroppen din klarer å gjøre. Ja, jeg vil at du utfordrer deg selv, men du skal likevel passe på kroppen din så du ikke skader deg. Det kan gjøre litt godt-vondt, men aldri vondt. Og du kan når som helst komme ut av en yogaposisjon og legge deg i Savasana.
Vil du gjøre variasjonen, gjør du det. Vil du holde deg til basis-øvelsen, gjør du det. Ettersom du kjenner at kroppen blir sterkere og mer fleksibel, vil du også ønske å utfordre deg og leke deg med de ulike asanas.

Savasana

Avslapninger innimellom øvelsene – Savasana

Innimellom øvelsene legger vi oss ned i Savasana. Nå er det ikke ofte man risikerer melkesyre fra de ulike stillingene, men vi vil passe på at kroppen ikke sliter seg ut. Vi vil ha ned pulsen og være klar for neste øvelse. At vi slapper av slik, er også for å «lære» kroppen av det er greit å jobbe og å slappe av. Avslapning er like viktig for kroppen som å være fysisk aktiv.

Jeanette

Avsluttende avslapning

Vi avslutter alltid yogatimen med en «final relaxation». Som da du kom til timen, legger du deg i Savasana. Gjerne med et pledd over deg, kanskje noen gode sokker på føttene, slik at du ikke blir kald.
Er du ikke vant til å ligge slik så lenge, kan det i begynnelsen føles vanskelig å ligge stille, men tro meg: du vil lære å like dette. Etter en time med pusting, strekk og bøy vil du etterhvert finne denne avslutningen som utrolig deilig.
Vi gjør en spenn/avspenn på kroppens muskler før vi gjør de siste justeringene for å ligge godt. Jeg tar en grundigere body scan nå, der du gjentar for deg selv mentalt at du slapper av. Det er helt ok å slappe av, vi trenger ikke jage sånn hele tiden.
Etter body scan får du ligge i ro en liten stund før vi avslutter timen.